Lära tillsammans

År 2009 gjorde jag min första bekantskap med klickerträning. Klickerträning är inte ett sätt att lära sin hund konster, dess enda mål är snarare att utforska hundens och människans sätt att lära. Allt bygger på frivillighet och glädje, aldrig tvång och stress. Som lärare är det viktigare att läsa av hundens olika sinnesstämningar under träningen än att nå ett visst resultat. Jag och mina hundar har lärt oss massor tillsammans tack vare två inspirerande och underbara människor. 

Kay Laurence – Learning About Dogs

Kay Laurence och hennes företag Learning About Dogs lade grunden till all min kunskap om klickerträning.

Rent praktiskt går det till som så att man betalar en kursavgift och därefter får man inloggningsuppgifter till ett virtuellt klassrum i Moodle. Utöver läraren tilldelas man två mentorer som också är lärare i klickerträning. Varje kurs är koncentrerad på några få aspekter av hundträning med klicker och har ungefär åtta lektionstillfällen. Vid bestämda tidpunkter, vanligen varannan vecka, läggs lektionsmaterial på ungefär 15 sidor, ut i klassrummet och några dagar senare vid utsatt klockslag börjar lektionen. Läraren har då förberett forum med ”trådar” som bygger på olika aspekter i lektionsmaterialet. Forumen är öppna för alla elever att posta inlägg i. Den utsatta lektionstiden är två timmar, och det är mycket kreativa skriftliga diskussioner som försiggår. Frågor, svar, reflektioner och personliga iakttagelser vävs samman och allt eftersom lektionen fortskrider ökar hundars och människors förståelse och insikter.

När själva lektionen är slut så öppnas forum för praktiska övningar som bygger på veckans lektionsmaterial. Klassrummet är öppet varje dag, dygnet runt. Nu får man öppna sin egen ”tråd” i respektive forum som man döper till sitt eget och hundens namn och den övningen man vill träna på, till exempel Christina & Kavat: Paw target. Mentorerna svarar på ens inlägg dagligen, kommer med idéer och hjälper en framåt med träningen.  Den som vill får filma sin träning, vanligen tvåminuters snuttar, ladda upp på YouTube och posta i sin ”tråd”. Allt bygger på frivillighet, det finns inget tvång utan man deltar aktivt eller passivt allt efter lust, tid och förmåga.

Vi brukar vara ungefär fyrtio elever i varje kurs och många olika hundraser finns representerade, såväl stora grand danois som små corgis. Hela kursen hålls på engelska men man behöver inte bekymra sig om språkförbistring för man är i gott sällskap bland många olika nationaliteter. Kurserna präglas av gott kamratskap och en gemensam vilja att utveckla sin förståelse för klickerträning med hundar.

Contemplating Canines – Kate Mallatratt

Kate Mallatratt har varit lärare och mentor på Learning About Dogs, men lämnade sedan företaget och startade eget. Hennes företag heter Contemplating Canines – Evolving in Learning och det bygger också på onlinekurser i Moodle. Jag trivs väldigt bra med hennes pedagogik så jag har fortsatt mitt lärande hos henne men i form av Personal Solution Private Tuition. Där får jag själv välja vad jag vill lära mig, eftersom hon skräddarsyr en personlig kursplan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s