Textilförvaring

Förr var det vanligt att man vävde sina egna dukar och förvarade dem på papprullar som virats med bomullsgarn innan man rullade på duken. Sådana dukrullar fanns i olika längder beroende på dukens bredd och färgerna harmonierade med varandra. Om duken var vävd i tunt lingarn, ja då var rullen lindad i tunt lingarn. Man var stolt över sitt hantverk och vårdade sina textilier ömt.

Jag har fått hemvävda dukar i gåva av min mamma och mina mostrar, de har lärt sig väva av sin mamma som i sin tur har lärt sig hantverket av sin mamma. Jag brukar mangla dukarna och därefter förvara dem hopvikta. Det säger ju sig självt att de hårt pressade vecken efter mangling säkerligen har skadlig inverkan på väven så därför beslöt jag mig för att försöka vira en textilrulle.

Duken är 140 centimeter bred så jag gick till en tygaffär där de skänkte mig en papprulle som är 150 centimeter lång. Valet av garn stod mellan många olika grovlekar och sorter, jag beslöt mig till slut för ett vitt merceriserat bomullsgarn.

Jag började med att fästa tråden genom att med en vass kniv skära en skåra i rullen där tråden kilades fast med hjälp av ett par knutar. Det tog mig sedan ett bra tag innan jag hittade en bekväm arbetsteknik. Jag hade föreställt mig att det borde vara lättast att hålla rullen stilla och vira tråden runt, men det visade sig snart att det då var svårt att hålla tråden tillräckligt hårt sträckt. Till slut vred jag rullen med högerhanden och lät samtidigt högra pekfingret löpa längs tråden så att den låg hårt sträckt intill den på föregående varv. Med vänstra handen höll jag tråden hårt sträckt.

Vid skarvning fick en tejpbit hålla tråden sträckt vid rullen medan jag slog några knutar. Skarvtrådarna klipptes inte av utan fästes vid rullen allt eftersom varven blev fler. Nedanstående bildserie får illustrera tillvägagångssättet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s