Skrivunderläggen var vackrare förr…

Det här vackra skrivunderlägget är nytillverkning efter äldre förlaga. Materialet är enbart läder, förutom tråden i sömmen runt alla kanter. Färgen kallas rödbrun och klaffarna är punslade, det vill säga ”stämplade”, med blommotiv och korgmönster. Lädret i klaffarna är 2,5 millimeter tjockt, medan själva skrivunderlägget är 4 millimeter tjockt. Äldre tiders skrivunderlägg var tillverkade av tunt skinn, ibland i andra färger än naturellt brunt. Somliga var helt släta, andra var dekorerade med motiv från till exempel havet eller skogen. Nedan visas några exempel på äldre skrivbordsunderlägg, fotografierna är hämtade från auktionskataloger på auctionet.se och barnebys.se

Skrivunderläggen hade oftast en kärna av papp som sedan kläddes med tunt skinn eller läder. De kunde ha antingen en eller två klaffar och upp till fyra hörnflikar där man kunde kila fast dokument. Hörnflikarna fixerade en styv skyddspapp, som enkelt kunde ersättas med en ny när den blivit smutsig. Klaffarna syddes fast vid underlägget med textilband, som även omgärdade hela underlägget. Baksidan kläddes med filt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s