Trädnedtagning

Den här stubben är från ett acasiaträd. Trädet var minst 70 år och blommade med vita blomklasar som doftade ljuvligt. Dessvärre växte det väldigt nära bostadshuset så därför var det tvunget att tas ner. Som tur är så har acasia en stor vilja att dyka upp lite varstans i trädgården, därför kan man ändå få njuta av blomklasarnas färg, form och doft.

Besvärliga Träd AB i Knislinge anlitades för uppdraget att ta ner acasian och ytterligare fem träd. Stefan kom en förmiddag med en kranbil och en medhjälpare. Kranen var 25 meter lång så lastbilen behövde inte ens köra in i trädgården utan stod parkerad ute på gatan. Längst ut på kranen fanns en kraftig gripklo med sågblad, den användes ömsom till att hålla fast stammen när medhjälparen sågade i marknivå varefter hela trädet lyftes bort på en gång, ömsom till att hålla fast svåråtkomliga grenar högt upp som dess sågblad sedan sågade av. Det tog bara fyra och en halv timmar att ta ner träden och forsla bort lövruskor och stammar. Det lämnades bara lite bark och sågspån för mig att sopa bort från vägbanan.

DSCN1083
Stefan står ovanpå lastbilshytten och styr kranen med en dosa. Till vänster syns stubben efter almen som är på väg att sänkas ner i containern.
DSCN1077
Tänk vad ett stort träd kan te sig litet…
DSCN1103
Den stora acasian var lätt som en plätt för Besvärliga Träd AB. Fotot är taget inomhus från andra våningen och man ser här hur högt acasiaträden var.
DSCN1112
Kranen lyfter utan besvär tunga grenar direkt från trädet över häcken och lägger det i vägkanten. Stefans medhjälpare sågar ner det till mindre delar. Grova grenar får ligga kvar medan lövruskorna läggs i containern.
DSCN1119
Nu sågas den grova acasiastammen längs med marken. Kranens gripklo håller grenen högt upp i ett stadigt grepp medan Stefans medhjälpare sågar medsols runt stammen med en stor motorsåg.
DSCN1127
Stammen har sågats av och hänger i gripklon.
DSCN1128
Stammen lyfts över häcken och läggs i vägkanten där Stefans medarbetare sågar den i mindre bitar.

DSCN1129

DSCN1153
Här syns hur grenarna har lagts i vägkanten.
DSCN1154
Så här ser den grova acasiastammen ut i genomskärning.
DSCN1159
Nu är blott stubben kvar, fast fler acasiaplantor är på tillväxt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s